TÉMÁK, Kategóriák

Mi válthat ki bélhurutot, és milyen panaszokat okozhat?

586
HOZZÁSZÓLÁS:

Amint a gyomor megbetegedéseinél, úgy a beleknél is megkülönböztetünk heveny és idült bélhurutokat, A heveny bélhurut hirtelenül keletkezik és hirtelenül el is múlik, hacsak nem megy át idült bélhurutba, amely sajnos, hosszú éveken át is eltarthat, és a gyógyítás legnagyobb keresztjét jelentheti.belfekely-hasmenes-belproblemak

 

Mik lehetnek a heveny bélhurut kiváltó okai?

A heveny bélhurutot rendszeresen diétahiba, esetleg megfázás idézi elő, nem is beszélve azon súlyos fertőző megbetegedésekről, amelyek szerencsére hazánkban, eltekintve a tífusztól és a nyári vérhastól csak szórványosan fordulnak elő.

 

Milyen tüneteket okozhat?

A heveny bélhurutnak a fő tünete a hasmenés, azaz a híg, nyálkás, gyakori széklet, ami természetesen a beteget alaposan igénybe veszi, erőbeli állapotát rohamosan csökkenti és őt kimeríti.

Mik lehetnek az idült bélhurut okai?

 

Az idült bélhurutot a legkülönbözőbb okok idézhetik elő, amelyek közül mint legfontosabbakat jegyezzük meg a következőket: az idült hasmenések gyakori oka az erjedéses emésztési zavar, melynél a béltartalom fokozott erjedése következtében nagy mennyiségű gázképződés indul meg, ami a bélcsatorna nyálkahártyáját erősen izgatja.

Az erjedéses hasmenés tünetei a hasfájdalom, bélkorgások, étvágytalanság. A has erősen felfúvódott, nyomásérzékeny, a nyelv bevont, szájíz rossz. A bélerjedés következtében az emésztés tökéletlen, a vegyi átalakulás hiányos. Ez elsősorban a szénhidrátokat és a cellulózt érinti (utóbbi a főzelékek farostszerű anyaga).

Az erjedéses hasmenésnél a húsemésztés is tökéletlen, amit legjobban bizonyít, hogy hústalan diétára az erjedéses bélzavar gyorsan javul. A bél baktériumai nagyon jó táptalajt adnak a rothadást okozó bacilusoknak, így a megemészthetetlen húsrészecskék feldolgozása tökéletlen, e bacilusok ott jól szaporodhatnak.

A hasmenés egy másik alakját gyomoreredetű hasmenésnek nevezzük, amikor is a gyomorsav legtöbbnyire hiányzik. Bizonyos élelmiszereket, így például a hús rostos kötőszöveti részét, csakis a gyomornedv sósava képes bontani, a pepszin, az emésztési fermentum segítségével. Ha a gyomornedv-elválasztás hiányzik, ezek az emészthetetlen részek a bélbe kerülnek, ahol a rothadási bacilusoknak bőséges táptalajul szolgálnak, ami azután a bél nyálkahártyájának az izgalmát, a bélhurutot váltja ki.

Az idült bélhurut egy harmadik oka a bélcsatorna tulajdonképpeni gyulladása, azaz hurutja, amit elhanyagolt heveny bélhurut, izgató ételek és italok élvezete és az alhas, meg a lábak felfázása vált ki. Végül negyedszer felemlíthetjük az ideges hasmenést, ami nem is olyan ritka. Alapja ideges terheltség.

Az ilyen egyének bizonyos körülmények között, séta közben, színházban, moziban félelem, avagy felindulás alkalmából hirtelen visszatarthatatlan hasmenést kapnak, így az illemhelyet sem érik el. Ezeknek a betegeknek különben az emésztésük teljesen rendben van, a tünetmentes időben ehetnek, ihatnak bármit, mégsem kapnak hasmenést, viszont fordítva bármilyen diéta betartása mellett is, arra alkalmas körülmények között a hasmenés kiváltódik.

Ennek oka a bél fokozott ingerlékenysége és ideges alapon létrejövő bélnedvtermelés. Az „ideges” hasmenést csak akkor szabad megállapítani, ha vizsgálatok segítségével minden más szervi alapot már kizártak. Minden idült hasmenés annál inkább szigorúan orvos vizsgálata alá tartozik, mert csak alapos szakszerű vizsgálat képes kizárni az igen gyakran bélhurutos tünetek képében fellépő rosszindulatú daganatos (rákos) megbetegedést, amit csak az időben végzett műtét képes meggyógyítani.

586
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]