TÉMÁK, Kategóriák

Amikor fekély alakul ki a nyelőcső, a gyomor, és a nyombél falán…

644
HOZZÁSZÓLÁS:

A nyelőcső, a gyomor és a nyombél (a vékonybél legfelső szakasza) falán egyaránt kialakulhat fekély. gyomor-gyomorfekely-2

A gyomor és a nyombél fekélyét együttesen peptikus fekélyként ismerjük. A nyálkahártya elég erős ahhoz, hogy kiállja az emésztőnedvekkel és a gyomorsavval való állandó érintkezést, néha azonban valahol mégis megsérül, és erózió (kimaródás) jön rajta létre.

A legtöbb fekély ceruzavastagságnál (5 mm) nem nagyobb, ennek ellenére fájdalommal, sőt akár életveszélyes vérzéssel is járhat.

Régebben az orvosok úgy gondolták, hogy a fekélyt a stressz idézi elő – Bár a szorongás önmagában még nem kórok, annyi igaz, hogy megnöveli a gyomorsav mennyiséget, ezáltal súlyosbíthatja a meglévő betegséget.

Ma már tudjuk, hogy a fekélyek mintegy 90%-áért egy baktérium, a Helicobacter pylori felelős!

Mivel ez a mikroorganizmus olyan emberek gyomrában is megtalálható, akiknek nincsen fekélyük, a legtöbb tudós úgy véli, hogy a genetikai hajlamnak Is szerepe van a betegség kialakulásában.

Bizonyos gyógyszerek gyengítik a gyomrot bélelő nyálkahártyát, így szintén kiválthatják a fekélyt, és súlyos bélvérzést okozhatnak (Ezek közé sorolható az aszpirin, az Iboprufen és más, nem szteroid gyulladáscsökkentők…).

A fájdalom csillapítására az orvos először többnyire két hétre savkötő gyógy-szert rendel.

Ha ez nem használ, akkor az alábbi vizsgálatokra kerülhet sor:

Gyomorröntgen (báriumos kontrasztanyaggal végzett vizsgálat) – A betegnek báriumot tartalmazó folyadékot kell lenyelnie, amely kirajzolja a nyelőcső, majd a gyomor redőzetét. Útja egészen a nyombélbe követhető. A kontrasztanyag hashajtó hatású.

Ma már gyakrabban alkalmazzák a gyomortükrözést, mert több Információt ad a gyomorban lévő elváltozásokról. Gyomortükrözés során aA szájon, majd a nyelőcsövön keresztül egy keskeny, hajlékony, optikai szállal ellátott csövet vezetnek le a gyomorba. Az eszköz lehetővé teszi a szövettani mintavételt és a vérző fekély injekciós kezelését Is.

Vér- vagy légzésvizsgálatok – A Helicobacter pylori kimutatására szolgálnak.

• Székletvizsgálat Segítségével megállapítható, tartalmaz-e vért a széklet.

A fekély kezelése:

Amennyiben a vizsgálatok kimutatják a Helicobacter pylori jelenlétét, az orvos az úgynevezett hármas kezelés mellett dönthet. Ilyenkor egy savtermelést szabályozó szert, Illetve két különböző típusú antibiotikumot Ír fel.

Az előbbi leggyakrabban valamilyen protonpumpagátló (például omeprazol, ianzoprazol vagy pantoprazol). Mind jóval eredményesebbek, mint a korábban elterjedtebben alkalmazott H2-receptor-blokkolók. Bevezetésük (vagyis az 1990-es évek) óta a fekélygyógyulás ideje jelentősen lecsökkent, és a betegség kiújulásának gyakorisága, fenntartó kezelés mellett jelentősen visszaesett.

A gyulladáscsökkentők okozta fekélynél gyógyszer szedését ideiglenesen, súlyos esetben végleg abba kell hagyni!

A fekélyt savcsökkentő szerekkel is kezelik.

Étrendi kezelés:

Együnk minden nap keveset, de gyakran. A szokásos három étkezést osszuk hatfelé, így sosem lesz üresen a gyomor.

Régebben az orvosok azt tanácsolták a fekélybetegeknek, hogy tartózkodjanak a fűszeres és zsíros ételektől. Természetesen az egészséges táplálkozás nagyon fontos, de ma már tudják, hogy az étrendnek nincs közvetlenül köze a gyógyuláshoz – Elég tehát azokat az élelmiszereket elhagyni, amelyek tüneteket okoznak (pl.: tehéntej, só, csokoládé, mentől).

A gyomorsavtermelés szabályozása ⇒ Csökkentsük az alkohol, a kávé, a fekete tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, mert gyomorsavat termelnek.

A káposztalé védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját a gyomorsavtól, és felgyorsítja a fekélyek gyógyulási folyamatát. A banán pedig segít védőfelületet képezni a gyomor nyálkahártyája és a gyomorsav között.

644
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]