TÉMÁK, Kategóriák

Ismerje meg a legfontosabb tényeket a bélrákról

621
HOZZÁSZÓLÁS:

A bélrák a nők és a férfiak mindenkori második leggyakoribb megbetegedése. A daganatképződések mintegy fele-fele arányban a vastagbél (colon) és a végbél (rectum) között oszlanak meg. A vébelrak-01konybélen ritka a rák. A kezelés elvileg ugyanaz.

A betegség gyakorisága: 100 000 ember közül évente 25 férfi és valamivel több nő betegszik meg, többnyire 50-70 év közöttiek.

Mely tényezők fokozzák a bélrák kockázatát?

A táplálkozási hibák és a hajlam jelentős kiváltó tényezőknek számítanak, A túl sok zsír és hús, a túl kevés ballasztanyag a táplálékban, valamint a gyakori székrekedés éppen úgy elősegítik a keletkezését, mint a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és a Morbus Crohn).

A bélpolipok, amelyek familiáris hajlam esetén már fiatal életkorban jelentkeznek, rákmegelőző állapotnak számítanak. A fokozott mellrák kockázatú nők Is veszélyeztetettek. Náluk az emlőbetegség után évekkel jelentkezhet a bélrák.

Milyen figyelmeztető jelei vannak?

– Megváltozott székelési habitus

– Hasmenés és székrekedés váltakozása

– Véres vagy nyákos széklet

– Bélből eredő vérzés

A korai felismerés lehetséges.

Hogyan kezelhető?

10 betegből 7-nél a műtét jó esélyt nyújt a gyógyulásra.

Művi bélkivezetést majdnem mindig el lehet kerülni. Csak végbélrák esetén kell a betegek 15%-ának ezzel számolni, mert náluk a daganat túl közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz.

A végbél nagy daganatait kemoterápiával és/vagy sugárkezeléssel lehet megkisebbíteni és operábilissá tenni, jól megfelel erre a hyperthermia is.

A betegség további lefolyása messzemenően attól függ, milyen mélyen hatolt a daganat a bélfalba és érintettek-e már a nyirokcsomók. A bélfalba terjedés növekvő mértékét a Dukes A-C stádiumba sorolás mutatja.

A ritka Dukes A stádiumban a gyógyulás 90% körüli.

A Dukes B stádiumban már gyakran érintettek a nyirokcsomók. Ha a sebésznek sikerül ezeket mind eltávolítani, akkor a kórjóslat kedvező marad. A hasüregi műtét során azonban nem könnyű a sebésznek az összes valószinűleg érintett nyirokcsomót felismerni és eltávolítani.

A visszaesés megelőzése érdekében mindenekelőtt a Dukes C stádiumban kell összekötni a műtétet adjuváns kemoterápiával. A cytostatikumokat levamisol vagy folinsav immunmodulátorral kombinálják. A helyi kiújulás arányát így mintegy 30%-kal lehet csökkenteni.

A bélrákok esetén gondot jelent az áttétek kialakulása a májban. Úgy tűnik gyakrabban fordul elő, mint más műtéteknél a beavatkozások alatti daganatsejt-szóródás. Az adjuváns kemoterápia ezt csak kevéssé befolyásolja. Ezt a kockázatot jelentősen csökkenteni lehet az olyan új terápiás kiegészítésekkel, mint amilyen az antitestekkel történő kezelés és a lektinblokád. Májáttétek esetén a hyperthermia, a kriosebészet és a regionális kemoterápia hatékonyabb, mint a parenterális kemoterápia.

Immunkezelés: már a műtét előtt el kell kezdeni az immunkezelést az áttétek kialakulásának megakadályozására. Megfontolandó a vakcinációs kezelés. A kemoterápia vagy sugárkezelés idején különösen fontos az erősítő immunkezelés végzése a mellékhatások megakadályozása és a nyálkahártya védelme érdekében.

Életmód: a bélrák azok közé a daganatok közé tartozik, amelyeknek kedvez a nem megfelelő étkezés. Ajánlott a teljes értékű táplálkozás, sok ballasztanyaggal és gyökfogókkal, de kevés zsír fogyasztásával.

621
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]