TÉMÁK, Kategóriák

Tények a gyomor- és nyombélfekélyről

559
HOZZÁSZÓLÁS:

Fekélybetegség (pepticus ulcus) esetén az agresszív tényezők és a védő faktorok egyensúlyának felbomlása következtében a gyomor vagy a patkóbél falán, a gyomorsav maró hatása következében, fekély alakul ki.gyomor-gyomorfekely-6

Az agresszív tényezők közé tartozik maga a gyomorsav és a pepszin emésztőenzim, a védelmet pedig a gyomornyálkahártya, a jó nyálkahártya-keringés és egyes anyagok (prostalglandinok) jelenléte képezi.

Mi váltja ki?

A fekélybetegség kialakulását leginkább a nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. aspirin) és kábítószerek (cocáin) tartós szedése idézi elő.

Gyakoribb a betegség a dohányosok között is. A többi esetben leginkább baktériumfertőzés (Helicobacter pylori) a kiváltó tényező.

Gyomorfekély esetén a felhasi fájdalmat az étkezés nem csökkenti, hanem egyes esetekben még növeli is. Ennek következtében ételundor, étvágytalanság és fogyás alakul ki.

A nyombélfekély okozta fájdalom étkezés után néhány órával jelentkezik, és az evés enyhíti, vagy megszünteti a fájdalmat. Sokszor éjszaka jelentkezik a szúró felhasi fájdalom, ami felébreszti álmából a beteget.

Sajnos a nem szteroid gyulladásgátló következtében kialakult fekélybetegség fele részben tünetmentesen húzódik meg egészen a szövődmények jelentkezéséig.

Hogyan kezelhető?

A fekélybetegség kezelésében ma már igen korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésre. Alkalmazhatók gyomorsav-elválasztást csökkentő gyógyszerek és nyálkahártya-védelmet fokozó készítmények (antacidumok, protonpumpa gátlók), továbbá a károsító baktérium elleni antibiotikum kombinációk is.

A modern gyógyszeres kezelés mellett diéta nem szükséges, de a dohányzást feltétlenül mellőzni kell. Ajánlott, hogy a beteg gyakran, keveset egyen, sok tejet, tejterméket fogyasszon. Soha ne koplaljon. Tartson otthon mindig kekszet, mogyorót vagy diót, hogy éjszaka is ehessen valamit, ha jelentkezik a fájdalom.

A szövődménymentes fekélybetegség esetén a legritkább esetben kell műtéti gyógyításhoz folyamodni.

Milyen szövődményei lehetnek?

A betegség szövődményei közé tartozik a

  • vérzés, ilyenkor a széklet szurokfeketévé válik (melena),
  • továbbá a fekély olyan mélyre terjedhet, hogy az a gyomor vagy a nyombél falának átfúródását okozhatja (perfo-ratio), ilyenkor hirtelen kezdődő, igen erős, az egész hasra terjedő fájdalom alakul ki,
  • más esetben a fekély tovaterjed a környező szervekre (penetartio), ami a megszokott fájdalom erősödését és gyakoriságát megváltoztatja,
  • előfordulhat még, hogy a fekély gyógyulása után kialakuló heges szűkület elzáródáshoz vezet (obstructio). A szűkület helye legtöbbször a gyomor-nyombél átmenet.

Ha szövődmények kapcsán kialakuló tüneteket észleljük, azonnal keressük fel az orvost.

A szövődmények gyógyítása általában már csak sebészi úton lehetséges, amikor többnyire eltávolítják a beteg gyomor- vagy patkóbélrészletet (gas-trectomia, pylorusplastika).

559
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]